Search
  • Elämä kädessä

Tinja Kari: Tuottajan työ taustalla on tärkeää


Teatteriesitystä katsoessa ensin huomataan näyttelijät, sitten kiinnitetään huomiota musiikkiin. Seuraavaksi silmä osuu lavastuksiin ja kauniisiin asuihin. Ensi-illassa loppukiitoksissa lavalle nousee ohjaaja ja taputukset raikuvat myös takarivin teknikoille. Käsiohjelmassa mainitaan myös tuottaja, mutta lavalla ei tunnu näkyvän yhtään konkreettista merkkiä tuottajan kädenjäljestä.


Todellisuudessa tuottajalla on näppinsä pelissä teatteriproduktion jokaisessa osa-alueessa, sen sain oppia kun minut valittiin Elämä Kädessä -näytelmän tuottajaksi ja aloitin työni elokuussa.

Tehtäväni on lyhyesti sanottuna varmistaa, että esitys saadaan valmiiksi ajallaan ja että sitä tullaan katsomaan. Pidän siis huolta sisäisestä viestinnästä järjestäen aikatauluja ja pommittaen näyttelijöitä viesteiläl ja pidän ohjaajan, Birgitin kanssa hervottoman naurun täyteisiä palavereja. Lähettelen paljon sähköposteja mahdollisiin esiintymispaikkoihin sekä lehdille. Budjetointi on helpotuksekseni Hannan, Irman ja Birgitin kontolla.


Aikaisempia teatteriproduktioita olen seurannut näyttelijän, valomiehen tai ohjaajan assistentin vinkkelistä. Tuottaja on tehtävineen muuttunut mielessäni ehdottoman tehokkaaksi ja vähän mystiseksikin hahmoksi. Eräs tietty tuottaja on silti tullut tutuksi vuosien saatossa ja mystiikan verho hänen ympäriltään hälvennyt: Hanna Lehtinen, Elämä Kädessä- esityksen toinen tuottaja, jonka kanssa olen samoissa teatterikuvioissa nyt neljättä kertaa, kertoo tuottajan työstä ja kokemuksista alalla. Minä kommentoin ja kerron samalla omista fiiliksistäni.
Miten päädyit alalle ja millainen on koulutustaustasi?


Hanna:

- Olen harrastanut teatteria 12-vuotiaasta saakka ja harrastuksessani etenin näyttelijän asemasta aika nopeasti hallinnollisemmalle puolelle, välillä tekemään puvustusta ja markkinointia sekä projektien organisointia. Viihdyin tuotannoissa ja koin projektimuotoisen työskentelyn mielekkäänä. Hain muutamalle muullekin alalle, mutta pääsykokeisiin lukeminen ei oikein tuntunut kiinnostavalta. Tein silloinkin vain teatteria. Lopulta päädyin siihen, että jos minua ei kiinnosta tehdä mitään muuta, kannattaa varmaan hakea opiskelemaan tuottajaksi. Kulttuurituottajan opinnot natsasivat heti ja opintojenkin aikana tuli tehtyä runsaasti produktioita.


Tinja:

- Olen keväällä valmistunut Pohjois-Tapiolan lukion Teatteri- ja medialinjalta ja vietän toiminnantäyteistä välivuotta työkokeilussa Elämä Kädessä -tuottajana Yhteiset Lapsemme ry:ssä.

Suomessa kulttuurituottajaksi voi opiskella AMK:ssa ja elokuva- ja tv-tuottajaksi Aalto-yliopistossa. Molempia vaihtoehtoja olen pallotellut mielessäni.

Vaikka tuottaminen on kiinnostavaa, en ole ajatellut (ainakaan vielä) lähteä tälle polulle. On niin paljon muutakin kiinnostavaa!Monessako produktiossa olet ollut mukana? Mikä on ollut roolisi niissä?


Hanna:

- Harrastajanäyttelijänä noin 15, tekniikassa 5, ohjaajan assistenttina 2, tuottajana / tuotantoassistenttina 10 ja lisäksi näitä kaikkia sekaisin näissä kaikissa.


Tinja:

-Tein ensimmäisen pikku näytelmäni neljännellä luokalla ja seuraavan kuudennella. Yläasteella keskityin erikoisiin taidepläjäyksiin ja Fiskarsin kesäteatteri, Teatteri Valimo, imaisi minut mukaansa, kun pääsin kesätöihin kahtena kesänä ohjaajan assistentiksi ja tekniikoita tekemään. Olen viihtynyt tuotannon puolella sen jälkeen, sillä näyttämöllä olo on niin jännittävää, että on matalampi kynnys tehdä muuta kuin näytellä.
Oletko tehnyt montaa työtehtävää samassa produktiossa? Miltä se on tuntunut?


Hanna:

- Olen ollut mukana perustamassa neljää harrastajateatteria, joista kaksi toimii jo hyvinkin ammattimaisesti. Näistä yhtä aikaa olen ollut pyörittämässä kolmea ja siinä on useinkin mennyt hommat ristiin ja käyneet turhankin kuormittaviksi. Samoin on tullut tehtyä paljon päivätöitä ja teatteriprojekteja yhtäaikaisesti. Teatteri on aina minulle energiaa antavaa ja harjoituksissa, palavereissa sekä muita tuotannon töitä tehdessä on todella hauskaa. Useimmiten jos tekee useampaa projektia samanaikaisesti, väsymys aiheuttaa tunteen, ettei jaksaisi millään lähteä tapaamiseen / toimistolle / treeneihin, mutta sinne päästyäni minulla on aina kivaa. Nykyisellään olen päätynyt hyvinkin rankasti vähentämään projekteja ja töitä eri tuotannoissa, koska haluan tasata työn ja vapaa-ajan määrää elämässäni. Kuten mikä tahansa työ, teatterikin on uuvuttavaa, jos päivät ovat pitkiä ja resurssit tiukassa.


Tinja:

- Teatteri Valimossa alkuperäinen työtehtäväni oli olla ohjaajan assistentti. Hommia kuitenkin tuli lisää, kun lopulta päädyin ajamaan valot, äänet sekä diat ja olemaan kahviossa väliajoilla. Innostun helposti ja lupaudun usein erilaisiinkin tehtäviin. Eräässä koko illan koulunäytelmässä näyttelin, suunnittelin tekniikat, puvustusta, käsikirjoitin sekä olin vastuussa markkinoinnista.

Koen, että alalla tarvitaan joustavuutta ja yhteistyökykyisyyttä, mutta on myös tärkeää muistaa omat resurssit.Kerro tiukin tilanne, mitä työssäsi on tullut vastaan? Miten siitä on selvitty?


Hanna:

- Varmasti haasteellisinta omissa kokemuksissani on ollut se, kun olimme juuri perustaneet uuden teatterin ja olimme tekemässä ensimmäistä näytelmää. Meillä ei ollut mitään ja tavoitteet olivat suuret. Tässä rytäkässä ohjaaja sairastui harjoituskauden alussa ja joutui todella luopumaan projektista kokonaan. Olimme aloittamassa markkinointia, harjoituksia ja ensi-ilta häämötti muutaman kuukauden päässä eikä meillä ollut ohjaajaa, eikä sen koommin näytelmääkään. Uusi ohjaaja saatiin ja hän valitsi uuden näytelmän, johon hankimme taas uuden näyttelijäkaartin rooleihin sopimaan. Kyllä se näytelmä sieltä tuli, mutta oli siinä ilo tiukassa ennen kuin kaikki palikat saatiin loksahtamaan paikoilleen. Jos johonkin, niin teatterissa on aina voinut luottaa siihen, että ohjaajan näkemyksen mukainen taideteos saadaan lavalle. Tässä tilanteessa koko prokkis oli päälaellaan.


Tinja:

- Elämä Kädessä on ensimmäinen produktioista, jossa minulle on annettu paljon vastuuta. Hankalistakin tilanteista pitää luovia läpi, mutta onneksi työporukkamme on niin mukava ja auttavainen, että kaikesta ollaan selvitty.
Millaisia eroavaisuuksia olet kokenut työskentelyssä taidealalla sekä muilla aloilla?


Hanna:

- En osaa sanoa, onko taidealalla työskentely välttämättä kovin erilaista kuin monella alalla. Työ on projektityötä ja sen piirteiden mukaista. Taidealalla on melko pieniä organisaatioita, ainakin Suomessa työskennellessä. Harvemmin löytyy työpaikkaa, joka työllistäisi tuhansia ihmisiä tai edes satoja. Useimmiten saa tottua muutaman hengen tiimiin tai isommassa organisaatiossa muutamaan kymmeneen työntekijään, oli taiteen ala mikä hyvänsä.

Taideala on toisaalta tuottajan näkökulmasta monipuolinen, koska taiteen alaa voi vaihtaa vaikka teatterin, kuvataiteen, musiikin ja television välillä. Esittävät taiteet ovat luonteeltaan mielestäni erilaisia kuin muut taiteet, mutta kaikissa tuottajia tarvitaan projektinhallinnan tehtävissä.


Tinja:

- Olen ollut aikaisemmin töissä mm. tarjoilijana ja rakennusalalla. Koen, että pienet työryhmät sopivat minulle parhaiten. Taidealalla kohtaa paljon erilaisia kiinnostavia persoonia, ja työnteko on intohimoista.

Mikä on haaveesi liittyen tuottajan työhön?


Hanna:

- Minulle sopii vaihteleva ja elävä työ, jossa voin vaikuttaa paljon siihen, miten asiat toteutetaan. Kuitenkin pidän siitä, että voi työskennellä organisaatiossa, jossa on työajat ja vakautta. Vapaan taiteen kentän hankkeet ovat haastavia, koska työryhmä on usein täysin uusi ja toimintamalleja ei ole rakennettu. Työtiloja ja resurssejakaan usein ei ole, ja niissä näkyvät puutteet vaikuttavat suuresti työskentelyn tehokkuuteen.

En osaa sen kummemmin ehkä vastata, mikä olisi haaveeni, mutta haluaisin hyvän työpaikan ja kivan työn. Sellaisen, jonka pystyn yhdistämään omaan yksityiselämään kuten perheeseen ja harrastuksiin. Joskus toivon, etten olisi taidealalla ollenkaan niin olisi kivempi harrastaa kaikkea. Taidealalla tuppaa myös olemaan paljon ilta- ja viikonlopputöitä, joten joskus harrastuksien yhdistäminen työhön on todella vaikeaa.


Tinja:

- Työ tuottajana on todella opettavaista ja jännittävää. On hienoa olla tekemässä produktiota, jonka takana seisoo ja jonka sanomaan uskoo. En ole syntyjäni kovinkaan järjestelmällinen tai organisoitu, mutta uskon, että tämä työ on loistavaa harjoitusta siihenkin. Taideala on kiinnostava ja varmasti tulen jatkamaan alalla, ja tästä työstä saamani kokemus antaa minulle paljon oppia alan toimintatavoista ja luonteesta. Into teatteria kohtaan sen kuin kasvaa!


Kirjoittanut: Tinja Kari


P.s. Ensimmäisessä kuvassa fiilistellään esiintymislavaamme ;)

89 views0 comments
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon